Vaneændringer

15.01.2017

Sundt og varigt vægttab kræver prioritering

Skal vægttab og livsstilsændring lykkes, skal det prioriteres på lige fod med familien og arbejdet. Det betyder at andre ting som f.eks. skærmtid skal fravælges.

Det langsigtede mål:

Hvis du taber blot 10 % af din nuværende vægt, vil det også sænke din risiko for, at få alvorlige sygdomme som diabetes type 2, hjertekarsygdomme, galdesten, slidgigt, åndedrætsbesvær, visse kraftformer samt hormon og fertilitetsproblemer (kvinder) og impotens (mænd).
Har du allerede en af disse sygdomme eller tilstande, vil vægttabet betyde færre symptomer og en bedring af tilstanden.

Måske vil du stadig være overvægtig, selvom du taber 10 % af din nuværende vægt, men du kan alligevel opnå store sundhedsmæssige gevinster ved det.
Du får det bedre, hvis du taber dig på en sund måde, der sikre et varigt vægttab. Nogle diæter er direkte usunde da de ikke dækker kroppens behov for næringsstoffer.

Det sunde kortsigtede mål:

En god huskeregel for det sunde vægttab er, at du taber 1-2 kg hver uge og mindst 1 kg fedtmasse pr. måned. Husk på, når du konditions- og styrketræner, så forbrænder du fedt og opbygger muskelvæv, derved bliver dit samlede vægttab ikke så stort, som hvis du kun ændrer din kost. Til gengæld bliver dit vægttab på fedtmassen i stedet for din muskelmasse og væskebalance.

Prioritering af motion

Motion skal prioriteres på lige for med familien og arbejdet, ellers bliver motionen ofte fravalgt eller udskudt - netop til fordel for familien eller arbejdet.
Det betyder, du skal vælge et fast tidspunkt og sætte det i kalenderen og vær vedholdende i det. Du kan altså ikke lave andre aftaler når der står motion i kalenderen, ligesom du ikke laver andre aftaler når du skal hente børn eller er på arbejde.
Du skal finde ud af hvornår det passer dig bedst at prioritere motionen, f.eks. stå tidligere op om morgenen, dyrk motion inden du kommer hjem til familien eller skal du motionere om aftenen.

Brug dit netværk

Du er som regel ikke alene med dine sundhedsmål, men du er måske den der skal gå forrest og foreslå nye aktiviteter i dit netværk. F.eks. en cafétur med veninden kan kombineres med en gåtur i skoven eller en tur i motionscenteret. Sports-tv-aften med gutterne, kan startes med en frisk kamp med hinanden udenfor.
Nu hvor du er deltager i ”Mariagerfjord på vægten” kan du foreslå og motivere dit hold til at fortsætte udover konkurrenceperioden.  Find frem til jeres fælles interesse udover vægtabet, sæt mål og sæt evt. en fælles præmie på højkant.

Madplan kan meget mere end du tror

Vi lever i en tid hvor alle kan genkende mad- og sundhedsstress. Det flyver om os med gode råd og opskrifter, nye sunde livsstile og generelt hvordan du skal leve uden af koste samfundet penge.

En madplan frigiver tid, forhindrer hovsa-løsninger og sparer penge og giver dig kontrol over hvad du har i skabene og dermed hvad du putter i munden.
Der findes mange apps, hvor du kan lave en madplan og få opskrifter direkte på mobilen med indkøbsliste. Eller du kan lave den helt old school med familien.  Du sparer tid med en madplan, fordi du kan nøjes med 1-2 indkøbsdage og ikke dagligt skal stå i forretningen og hitte på aftensmaden.
Med en madplan er det lettere at lave en indkøbsliste ift. det det du mangler og derved undgår du spontanindkøb med ”ta´3 betal for 2”, for det står ikke i madplanen. Indkøbslisten sparer dig tid, fordi du ved hvad du skal have købt. Du kan gå direkte til de forskellige ingredienser, uden at lade dig friste af unødvendige kalorier, mens du overvejer aftensmaden.

Den skjulte modstander

Du har sikkert hørt om alle de modstandere der kan forhindre og besværliggøre vægttab og livsstilsændringer, herunder fedt og sukker der begge får meget medieopmærksomhed.
En vigtig overset faktor er alkohol og hvordan den bremser din forbrænding i op til flere timer efter indtagelse af blot en enkelt genstand. Vendingen ”jeg danser alkoholen af” er ikke korrekt. Alkohol er en cellegift og derved sætter kroppen al forbrænding i bero, indtil giften er ude af kroppen. Det betyder at de kalorier, der er i alkoholen f.eks. sukkeret i øl og vin eller sodavand i drinks bliver sendt direkte ind i fedtvævet og dermed danser du ikke kalorierne af, før al alkoholen er forbrændt og det kan tage op til 4 timer pr. genstand.
5 genstande giver op til 20 timer, hvor du ikke forbrænder noget af det du har spist og drukket, fordi kroppen har travlt med at nedbryde alkoholen. Du skal derfor overveje om alkoholen er kalorierne og den forlængede forbrændingstid værd.

Kroppens forsvarsmekanisme

Kroppen er en overlever og vil derfor med alle virkemidler forsvare den erhvervede fedtmasse. Tab i fedtmassen er i kroppen et signal om, at der er sult og hungersnød. Kroppen vil derfor gøre alt for at bibeholde fedtmassen, så vi overlever længst muligt. Kroppen ved ikke, at for høj fedtmasse kan gøre os syge, og vi derfor ønsker at tabe os.  Derfor skal der mange vedholdende mad- og motionsændringer til, før et sundt og varigt vægttab opnås.

Indholdet er udfiormet af Sundhed og Træning, Mariagerfjord Kommune. Det er ikke tilladt at kopiere indhold uden tilladelse fra Mariagerfjord på Vægten.